mięso peklowane przepis

rest

Temat: Cukier z siarka
... wybuchla saletra potasowa uzywana (szczegolnie podkreslono!) do peklowania miesa. O amonowej nawet sie uz nie zajakneli - prawdopodobnie ktos ich uswiadomil ze niechcacy trafili i ze tego srodka wybuchowego podobny zapas...
Źródło: topranking.pl/1581/cukier,z,siarka.php



Temat: Najlepsza kiełbasa
Nie jadłem ale znalazłem przepis na produkcję. KIEŁBASA LISIECKA 10KG Mięso: 8kg jedynki wieprzowej 2kg dwójki wieprzowej tłustej (50) mięso powinno przejść proces kruszenia (peklowania)48h Przyprawy: peklosól- 0,17kg cukier – 0,01 ... mielimy przez sito o średnicy 8mm Po zmieleniu mięsa mieszamy dodając przyprawy(oprócz soli którą wcześniej peklujemy mięso) 0.60litra wody,po wymieszaniu zostawiamy na 12h w chłodnym miejscu. Po upływie tego czasu ponownie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16,105801371,105801371,Najlepsza_kielbasa.html


Temat: Mieso-peklowanie??
Mieso-peklowanie?? Witam, mam do Was pytanie, mam nadzieje ,ze ktos mi w tym pomoze:)..Pamietam jeszcze z czasow komunistycznych gdy z rodzicami jezdzilo sie na wczasy , ze mama zawsze peklowala (?) mieso ( chyba wolowine ale nie jestem pewna) w naczyniu niemetalowym i na pewno nie bylo tam wody. Kroilo sie pozniej to miesko cienko i na kanapki, Boze ..minelo ponad 25 lat a ja jeszcze pamietam ten smak, jak poledwica surowa.prosze, moze znacie ten przepis, rodzice juz dawno na tamtym swiecie wiec przepisu mi nikt nie poda;((..Bardzo bym prosila o ewentualnie dokladny przepis za co z gory b.dziekuje. pozdrawiam :))
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,24910994,24910994,Mieso_peklowanie_.html


Temat: Saletra do peklowania mięsa
Saletra do peklowania mięsa Znalazłam przepis , w którym pekluje się mięso w zalewie z saletrą .Ma to trwać 10 dni.Może wiecie czy saletra jest zdrową przyprawą i można ją bez obawy stosować.Czy to nie jest to , czym peklują mięsa wędliniarze , żeby się nie zepsuło i urosło? Pozdrawiam świątecznie wszystkich forumowiczów.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,33461694,33461694,Saletra_do_peklowania_miesa.html


Temat: Do Jarka-pietruszki w kwestii wędlin domowych :)
przepis do mnie nie przemawia - jakoś za dużo boczku i podgardla jak na mój gust. Jakie proporcje (i jak mielone) poleciłbyś na sporządzenie wędlin z tak ok. 10 kg mięsa (bez peklowania - powód zdrowotny jw.). Czy miałeś okazję korzystać z supermarketowych jelit - takich paczkowanych po 10 m, nadają się do użytku. Przepraszam za dłużyzny i z góry dziękuję za...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,39386730,39386730,Do_Jarka_pietruszki_w_kwestii_wedlin_domowych_.html


Temat: Peklowanie mięsa w słoikach
w zasadzie możesz robić wszelakie mięsa i wkładać do słoików i pasteryzować. najważniejszy warunek aby,dłużej przechowywać to nie dodawać warzyw.pasteryzować też lepiej dla pewności pierwszego dnia 3 godz. słoiki 1l, drugiego dnia 1 godz i można 3-go dnia też 1 godz. można robić różne konserwy peklowane. mięsa zapeklować na sucho w zależności od wielkości kawałków od 3 do 14 dni i następnie ciasno ułożyć w słoikach i pasteryzować jak wyżej (tyndalizować). jeżeli potrzebujesz konkretne przepisy służę pomocą.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,49585875,49585875,Peklowanie_miesa_w_sloikach.html


Temat: Golonki peklowane
Golonki peklowane ostatnio stał się modny temat golonek peklowanych. podaję więc przepis jak zapeklować golonki. na 2,5 kg golonek trzeba wziąć 8,5 dkg peklosoli rozpuszczonej w 1 litrze wody. do zalewy dodać czosnek, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy. wybrać naczynie odpowiadające wielkością do ilości mięsa i zalewy. golonki układać w naczyniu z zalewą dość luźnio. peklować przez dwa tygodnie co dwa dni mieszając i przewracając mięso. przy okazji należy kontrolować stan zalewy. naczynie z golonkami należy trzymać w zimnym miejscu do 6-8 st, C. po wyznaczonym czesie golonki wyjmujemy z zalewy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,51849766,51849766,Golonki_peklowane.html


Temat: peklowanie mięsa ?
peklowanie mięsa ? Mam pytanie chodzi mi o ilosc soli do zapeklowania mięsa. Kupiłam peklowit i tam pisze ze 1 opakowanie (20g) na 3 kg miesa. Wydaje mi sie ze to za mało soli peklujacej na 3 kg mięsa. Prosze o przepis bo pierwszy raz bede peklowac szyneczke. Z góry dziekuje
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,87786429,87786429,peklowanie_miesa_.html


Temat: szynka surowa ze skora i koscia peklowac?
dzieki :) tez mi sie tak wlasnie wydawalo, ze na peklowanie za pozno. liczylam moze na tajny przepis ekspresowy ;) myslisz, ze uzywajac twojej suchej bejcy mozna ponacinac skorke w raby i przed pieczeniem wcisnac gozgziki? ponacinac ja juz teraz, zeby sucha bejca doszla z tej strony do miesa? i czy ew. mozna ta skore podczas pieczenia czyms "polakierowac", np miodem z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,77103476,77103476,szynka_surowa_ze_skora_i_koscia_peklowac_.html


Temat: szynka w coca-coli -lista dylematów
szynka w coca-coli -lista dylematów zacznę od tego, że nigdy jeszcze nie peklowałam mięsa, sól do peklowania którą kupiłam nie ma "instrukcji obsługi", udało mi się kupić piękną szynkę z kością i ze skórą- waży około 3,5kg. ile powinnam użyć soli peklowej-opakowanie zawiera 50g. jak długo powinnam piec taki kawał mięcha? a może macie jkiś inny genialny przepis na szynkę? coli jeszcze...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,77247064,77247064,szynka_w_coca_coli_lista_dylematow.html


Temat: szynkowar-parzenie
Jarku,ja pekluję szynkę własnie w jednym kawałku.Nastrzykowo,solą peklową Galeo tak jak tutaj to opisałam: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=27180306&a=27180306 Pekluję ok.72 godzin.Wszystko jest różowe czyli zapeklowane tak jak trzeba,widac to zreszta na zdjęciach.Mięso nie wychodzi ... pokrojonej w kawałki jak i szynki w całości.Dodawanie żelatyny(co spotyka sie w niektorych przepisach) nie ma wg mnie sensu gdyż traci ona swe właściwości żelujące podczas parzenia w wysokiej temperaturze,nie zetnie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,28021969,28021969,szynkowar_parzenie.html


Temat: kiełbasa świąteczna.
kiełbasa świąteczna. Jeżeli ktoś będzie robił kiełbasę na święta to już najwyższy czas zapeklować mięso. ja przygotowałem mięso do peklowania w nidzielę i mięso już się pekluje w czwartek nabijanie kiełbaśnic i wędzenie. część będzie na białą kiełbasę. postaram się jutro wklepać przepis jeżeli oczywiście ktoś jest zainteresowany :) pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,40097189,40097189,kielbasa_swiateczna_.html


Temat: wzywam pomocy - karczek pieczony peklowany
wzywam pomocy - karczek pieczony peklowany Witam, jako, że wczoraj wieczorem podjęłam się wykonania dzieła - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29712657&a=29712657 a ręka moja niewprawna tak chlusnęła maggi i wtarła ową przyprawę w dwa okazałe kawałki mięcha, że jej zapach do dziś unosi się w kuchni... pytam doświadczonych czy da się to pozostające obecnie w lodówce mięso uratować? wypłukać? a może bezpodstawne są moje obawy? czy ... podniebienie znosić miało, jednakże jadą goście jadą... Pozdrowiania i podziękowania dla autora przepisu :)- nie zraziłam się, co więcej prawdziwą przyjemność sprawiało mi dziurawienie mięcha Marie zawsze mogę polecieć po następne...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,40983670,40983670,wzywam_pomocy_karczek_pieczony_peklowany.html


Temat: Staropolska śmierdząca kuchnia
Widocznie w rodzinie Makłowicza nie umieli peklowac,wędzić mięsa i ryb.Większość forumowiczow z tęsknotą wspomina smak dawnych/robionych wg. starych przepisów/ wędlin,szynek przetworów.Owszem,w starych ksiązkach kucharskich są przepisy na potrawy z mniej świeżych surowców,ale to nie znaczy z zepsutych.Kiedyś w tych śmierdzących czasach z 1 kg mięsa otrzymywano 50-60 dkg.szynki,teraz 1-1,2 kg.Gdyby nie chemia,to współczesne wędliny śmierdziałyby zanim byś je doniosła do domu.Poczytaj stare...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,55575176,55575176,Staropolska_smierdzaca_kuchnia.html


Temat: Saletra, gdzie w Warszawie można ją kupić?
Dzięki Kometo za namiary na sklep. Co do przedobrzenia, to wiem coś na ten temat, bo kiedyś mi się to przytrafiło. Aby dobrać proporcje, skorzystałam z przepisu z jakiejś książki. To co, zrobiłam, nadawało się tylko do wyrzucenia. Ale w styczniu br. zanotowałam takie proporcje: ° 1 kg mięsa ° 6 dkg, soli ° 1 GRAM saletry Podała je doświadczona gospodyni ze wsi (w audycji ... - wydanie b.dawne. Chciałabym ten przepis wypróbować, bo wydaje mi się prawidłowy. A odpowiadając Lilu, informuję, że „Sól peklująca” to nie to samo co „Sól zmiękczająca mięso”. Faktycznie, produkt pod taką ... saletry. Ma ona takie raczej zastosowanie, jak marynaty do mięs na grill. Nie pamiętam dokładnie jej składu, ale wiem, że wystarczy, gdy mięso marynuje się w niej kilka – czy kilkanaście GODZIN. Natomiast peklowanie mięsa w przyprawach z saletrą, trwa co najmniej kilka – lub znacznie dłużej – DNI. Mięso uzyskuje dzięki saletrze specyficzny smak i charakterystyczny różowy kolor po uwędzeniu [lub...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9208387,9208387,Saletra_gdzie_w_Warszawie_mozna_ja_kupic_.html


Temat: jak upiec mięso
Z szynką jest ten kłopot, że jest to dość chude mięso i najlepiej naszpikować słoniną, bo będzie suche i twarde. Cała reszta zależy co chcesz z tego mięsa, czy pieczeń, czy co innego. peklowanie nie zawadzi, przepisy są w Kuchni Polskiej ale to proces ryzykowny (trwa ok. 2 tygodni a jak się eksperymentuje po raz pierwszy, to bałbym się, że się mięso...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9318288,9318288,jak_upiec_mieso.html


Temat: mięsa-jak marynować
Ale co Ty chcesz robić z tym mięsem - peklować, czy marynować? Jeśli peklować, to rzeczywiście podany przepis (z zielem ang, liściem, ziarnistym pieprzem i oczywiście, saletrą) jest OK, ale lepiej sprawdź przepis i proporcje bo istnieje prawdopodobieństwo, że Ci się mięso zepsuje. A marynowanie mięsa to coś nieco innego, możesz marynować w kwaśnym mleku lub jogurcie (z ziołami), albo w zalewie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9710854,9710854,miesa_jak_marynowac.html


Temat: Pieczenie do chlebka zamiast wedliny
boczek ! - najlepszy peklowany, bez kości - czasem można taki zdobyć w supermarketach Jesli peklowany, to nie trzeba już solić, ale świeży - owszem i to min. na godzinę przed ... piwem (ok. 1/2 puszki, drugie pół pomaga przetrwać) i jak tego sosu jest mało, a mięso miękkie i smakowite, to trzeba dać czas na wystudzenie, potem można zdjąć nitkę. Przepis taki,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,13024350,13024350,Pieczenie_do_chlebka_zamiast_wedliny.html


Temat: Szynkowar
odkąd jakies 2 mies. temu kupilam szynkowar, korzystam z niego co tydzień! daję ok. 80 dkg mięsa, jeśli jest więcej trudno się zamyka. Generalnie robię wg głownego przepisu jarka z. pietr. i pekluję na sucho, przyprawy dodaję w momencie wkładania do woreczka i z nimi eksperymentuję czosnek, kolendra, kolorowy pieprz, dawałam tez zamiast wody do woreczka wywar z ziół i ostrej papryki. Czasami zamiast mięsa w kawałkach używam mięsa grubo zmielonego otrzymując coś w rodzaju mielonki. Próbowałam tez peklowanie nastrzykowe met. Dziuuni, ale wstrzykiwanie zwykła igłą jest dość uciążliwe. Jednym słowem gratuluję zakupu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,30550522,30550522,Szynkowar.html


Temat: Wędliny domowe - sposób na oszczędnośc
Cześć, przepraszam że wtrącę swoje trzy grosze, ale robię własne wędliny od wielu już lat i moja rodzinka przepada za nimi. Jeśli ktoś będzie chciał rady, prostych i sprawdzonych przepisów proszę piszcie na skrzynkę mailową zawsze odpowiem. Jeśli chodzi o cukier do zalewy, to nie ma on za zadanie poprawić smaku mięsa, a jedynie nadać mu kruchości i różowego koloru. Nie polecam ... się do gorącęj wody, nigdy do zimnej i parzy mniej więcej tyle ile waży szynka (1 kg-1 h). Jeśli chodzi o peklowanie, bezpieczniej jest peklować na mokro czyli w solance. Mamy wtedy gwarancję, że nie będzie za słona. Szynkę 1-2 kg peklujemy ok 1,5-2 tyg. później możemy ją wędzić lub parzyć. Żeby była soczysta, jeśli nie mamy praski, parzymy w ją np....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20012,90311796,90311796,Wedliny_domowe_sposob_na_oszczednosc.html


Temat: szynka w coca coli Lawsonowej:)
szynka w coca coli Lawsonowej:) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,72542532,77455639.html przymierzam się do tego przepisu, ale są dwa warianty i potrzebuję rady, żeby nie zmarnować 2 kg mięcha. Jedni wrzucają czyste żywe mięso do coli i je gotują, albo peklują i dopiero gotują. Nie miałam nigdy do czynienia z solą o peklowania. Czy wystarczy natrzec zwykła solą przed gotowaniem?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,44009,93901807,93901807,szynka_w_coca_coli_Lawsonowej_.html


Temat: Trzeba było robić weki!
censorship napisała: > Jak się pekluje mięso? Przepis: kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=58 Z tym, że samo peklowanie nie wystarczy żeby zrobić zapasy, a o to Ci pewnie w tym pytaniu chodziło.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,35645,71947776,71947776,Trzeba_bylo_robic_weki_.html


Temat: Obiadki na jesień i inne przepisy...
Peklowanie Verbeno, myślę, że saletrę potasową może dostaniesz w aptece? na wszelki wypadek podaję sposób peklowania: na każdy kilogram mięsa: 1/2 l wody, 5-7 dag soli kuchennej, 1/2 dag saletry potasowej, 1/2 dag przypraw (liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, kolendra, majeranek, goździki) Saletrę i sół rozpuśćić w wodzie, dodać zmielone przyprawy, zagotować. Zebrać pianę, roztwór przecedzić, ostudzić. Opłukane i osączone mięso włożyć do glinianego, kamiennego lub szlkanego naczynia, zalać roztworem i przykryć. Mięso pozostawić całkiem zanurzone, raz dziennie obracając przez kilka-kilkanaście dni. Szynka o masie 6 kg powinna peklować się ok. 14 dni. Jeśli podczas peklowania pojawi się piana w miejscu stykania się roztworu ze ściankami naczynia, mięso należy bezzwłocznie wyjąć, opłukać w czystej wodzie, a naczynie w którym się peklowało starannie umyć i wyparzyć. Peklowaną szynkę można upiec, ugotować lub uwędzić. Jak się zdecydujesz i przejdziesz ten horror, to podam ci przepisy na pieczenie A kiedy wernisaż???
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,12248,70137784,70137784,Obiadki_na_jesien_i_inne_przepisy_.html


Temat: Jak postepowac z Talibami ....................
zapeklowane mieso wiazemy scisle w walek i zeszyte i obwiazane sznurkiem wedzimy przez dwa-trzy dni w zimnym dymie. Podawac je mozna pokrojone w cienkie plastry zarowno do pieczywa jak i jako ... Pozdrawiam Eliot PS. Wielbiciele kuchni np. czeskiej z jej knedliczkami tez mogliby podac co przydatniejsze przepisy... E.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,13,415165,415165,Jak_postepowac_z_Talibami_.html


Temat: Białko mleka krowiego w parówkach???..
proszę...w wielkim skrócie i uproszczeniu. Mieso wieprzowowe ( klasy II) mieli się, miesza z dodatkami (przyprawy, białko sojowe, stabilizatory-np cytrynian sodu,glukopaza, jako przeciwutleniacz-askorbinian sodu, i oczywiscie mieszanka azotynu sodu (do peklowania))Tak przyprawione mięso jest homogenizowane, napychane do osłonek i poddawane obróbce termicznej. To jest "przepis" na dobre parówki tzn takie które zawierają ok 80 % miesa. I własnie kupując jakąkolwiek wędlinę nalezy czytać ile % miesadana wedlina zawiera. Jesli producent pisze, że parówki zawierają ok 80% miesa myslę ze są OK i ja takie kupuję dla dziecka. Unikam też wedlin wędzonych, ponieważ obecne...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,75967246,75967246,Bialko_mleka_krowiego_w_parowkach_.html


Temat: Kraj raj
Boże jakie ono jest. Z wędzonek leje się woda(żywe mięso) bo ładuje się sól aby była większa waga. Ot i przyczyna chorób kardiologicznych.Obecne drożdżówki,bułki chleb nie do porównania z tamtymi np ... niszczeniem zdrowia pracowników (nieprzestrzeganie czasu pracy, łamanie przepisów bezpieczeństwa pracy przez dzisiejszych pracodawców? Można tak pisać i wymieniać, a Wasza kłamliwa propaganda wychodzi na wierzch niczym "bebechy" ze starej otomany.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,904,87462510,87462510,Kraj_raj.html


Temat: dla posiadaczy szynkowarów
ups uciekło. podaję przepis najprostszy na prośbę Jacka : 1 kg świeżutkiej łopatki wieprzowej 2 do 2,5dkg mieszanki peklującej lub peklosoli mięso pokroić w kawałki tak ok na 2-3 palce i ... kto lubi ja lubię tylko takie j.w po trzech dniach peklowania kawałki mięsa wyjmujemy i rozbijamy tłuczkiem. do szynkowarki wkładamy 2 torebki HDPE jedna w drugiej. do torebek wkładamy rozbite mięso wymieszane z przyprawami i 100ml wody. układamy wszystko tak, aby nie było wolnych przestrzeni między kawałkami mięsa. zawiązujemy torebki sznurkiem lub na supeł. zamykamy sznkowarkę układając najpierw talerzyk, później sprężyna i ... i otwieramy torebki. mamy szynkę konserwową z pyszną galaretką. życzę smacznego ja robię zwykle z 80-90 dkg mięsa, ale daję proporcjonalnie mniej mieszanki peklującej i wody. pozdrawiam i wyjaśnię chętnie wszelkie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,26127029,26127029,dla_posiadaczy_szynkowarow.html


Powered by wordpress | Theme: simpletex | © rest